Przepis
Składniki:
65g makaronu z twardej pszenicy durum ( u mnie w kształcie serc)
3-4 suszone pomidory
50 g sera feta 12%
pół szklanki przecieru pomidorowego lub pół puszki krojonych pomidorów
łyżeczka oleju kokosowego
ząbek czosnku
bazylia, oregano (najlepiej świeże), tymianek
pieprz
Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo zgodnie z przepisem zamieszczonym z tyłu opakowania, odcedzić i opłukać zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone suszone pomidory (z zalewy z oliwą lub suszone bez zalewy) oraz rozgnieciony ząbek czosnku, po podsmażeniu wlać pomidory z puszki lub przecier, doprawić ziołami i pieprzem, do sosu dodać wcześniej ugotowany makaron i pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać, podgrzać i podawać.