Przepis
Ciasto bananowe z czekoladą
Kolejne, szybkie w wykonaniu ciasto. Dzięki bananom ciacho było wilgotne, i takie pozostało również następnego dnia, chociaż na noc przykryłam je jedynie papierową serwetką. Z autopsji wiem, że warto poczekać aż całkowicie wystygnie, bo na ciepło niełatwo jest je pokroić.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
12 dag miękkiego masła
14 dag cukru (10 płaskich łyżek)
2 jajka
łyżeczka olejku pomarańczowego
4 banany (80 dag ze skórką)
4 łyżki kropelek czekoladowych
Wykonanie:
Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
Sodę rozprowadziłam w mleku.
Banany umyłam, obrałam i rozgniotłam widelcem.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem (180*C bez termo obiegu).
Miękkie masło utarłam z cukrem, nie przerywając miksowania dodałam po kolei oba jajka i olejek pomarańczowy.
Nadal miksując dodałam partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i mleko z sodą. Do wyrobionego ciasta dodałam kropelki czekoladowe i wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do przygotowanej keksówki i wstawiłam ją do piekarnika.
Piekłam 50 minut. Wystudziłam na kratce kuchennej.