Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa 🙂 Tym wspaniałym przepisem podzieliła się ze mną pani Paulina, a ja, bo nie byłabym sobą, dodałam tylko coś drobnego od siebie. I w taki sposób powstały doskonałe wafle, które przygotujecie w 30 minut 😀 Składniki: 250 ml mleka 200 g cukru 250 g mielonych orzechów (ulubionych, u mnie arachidowe ze względu na uczulenia, ale doskonale będą smakować z włoskimi) 250 g masła 1 łyżka kakao Przygotowanie: Mleko i cukier zagotowuję. Do gorącej masy wsypuję orzechy. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Następnie do masy dodaję miękkie masło i miksuję do połączenia składników. …
🍴 Słodki Sentyment
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal na porcję
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 7g
Składniki
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 100g masła
- 3 jajka
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
- 50g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej
- 50g orzechów włoskich
- Cukier puder do posypania
Przepis
Ciasto 'Słodki Sentyment' to idealny sposób na przeniesienie się w świat dziecięcych wspomnień. Ten prosty, ale niezwykle smaczny deser zadowoli każdego łasucha. Jego delikatna konsystencja, wzbogacona kawałkami czekolady i orzechów włoskich, sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a składniki są łatwo dostępne, dzięki czemu możesz szybko i bez problemu przygotować coś wyjątkowego na specjalną okazję lub po prostu, by umilić sobie popołudnie. Gwarantujemy, że aromat wanilii i czekolady unoszący się z kuchni przyciągnie wszystkich domowników, a widok złocistego ciasta posypanego cukrem pudrem sprawi, że nie będą mogli się doczekać pierwszego kęsa. Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, że 'Słodki Sentyment' stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów, do którego będziesz często wracać.
- 1. Przygotuj wszystkie składniki, aby były one w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- 2. W dużej misce wymieszaj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
- 3. Dodaj do masy ekstrakt waniliowy i mleko, a następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 4. Posiekaj czekoladę i orzechy włoskie na mniejsze kawałki, a następnie dodaj je do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
- 5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- 6. Piecz przez około 40 minut lub do momentu, gdy wbity w środek ciasta patyczek wyjdzie suchy.
- 7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Następnie posyp je cukrem pudrem.