Przepis
Hej :) Dzisiaj risotto, lubię i lubimy. Tym razem proste, ale bardzo smaczne. Tak mi się stęskniło za marchewką z groszkiem i postanowiłam, że dodam do risotto właśnie. Wyszło na pewno kolorowo, ale smacznie też no ba ;) Dodałam też trochę cukinii, cebulkę, czosnek i kurczaka. Było też wino, które dodało fajnego smaku :) Polecam :)
Składniki:
opakowanie ryżu Arborio u mnie Halina
ok 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
mrożony groszek z marchewką (dałam na oko)
1/2 cukinii
2 filety z kurczaka
1 łyżeczka masła klarowanego do ryżu plus do smażenia
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
natka pietruszki
Wcześniej przygotowałam bulion. Do garnka wsypuję ryż, dodaje wino i stawiam na wolnym ogniu. Następnie dajemy trochę bulionu, dusimy, często mieszając. Gdy ryż wsiąknie bulion dolewamy kolejną porcję i czynność powtarzamy i znowu jak wsiąknie to dolewamy bulion. Ryz powinien się dusić tak około 30- 35 minut, pod sam koniec dodajemy masło i mieszamy. Gotowy przekładamy do warzyw. Teraz warzywa, które przygotowałam w trakcie gotowania się ryżu - kurczaka kroimy w kosteczkę , wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na masełku klarowanym, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię, marchewkę z groszkiem, cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko smażymy, doprawiamy. Jak wszystko będzie już gotowe, dodajemy przygotowany ryż, mieszamy, ja dodałam jeszcze natkę pietruszki, wymieszałam i gotowe :)