Przepis
SAŁATKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Składniki:
10 dkg. peczarek
1 duża czerwona papryka
1 mała cukinia
10 pomidorków koktajlowych
pół sałaty lodowej
1 mała czerwona cebula
6 łyżek oleju orzechowego
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
sól
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski i przekrajamy na pół, pieczarki obieramy i kroimy na 4 części, cukinię kroimy w cienkie talarki. Pokrojone warzywa układamy na posmarowanej olejem blasze, skrapiamy trochę olejem orzechowym i wstawiamy do piekarnika, ustawionego na funkcję grill na 10 min (200C).
W tym czasie sałatę kroimy i układamy na płaskim talerzu, trochę solimy. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, pomidorki kroimy na 4 części.
Olej mieszamy z musztardą.
Warzywa wyjmujemy z piekarnika, trochę solimy i ostudzamy, wykładamy na sałacie, na górze układamy pokrojone pomidorki i posiekaną cebulę, wszystko solimy. Całość doprawiamy sosem i od razu podajemy, smacznego!