Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

Ewelina
Zapiekanki
18.09.2014 7:56
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

Przepis

Zapiekankę przygotowałam inspirując się przepisem Mniam1 z portalu gotujmy.pl. Przyznaję, że pogoda akurat niezbyt odpowiednia na takie sycące danie, ale kiedy już miną upały, przepis będzie jak znalazł J

Zapiekanka jest pyszna, na stałe wejdzie do mojego menu.

SKŁADNIKI:

200 g ugotowanego makaronu kokardki – można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia

puszka zielonej soczewicy (395 g)

250 g piersi kurczaka

puszka krojonych pomidorów pelati (400 g)

1 duża cebula cukrowa

1 ząbek czosnku

1 nieduży kalafior

sól

świeżo mielony pieprz

słodka sproszkowana papryka

chili

ewentualnie szczypta cukru

1-2 łyżki oleju rzepakowego

125 g mozzarelli w zalewie

natka pietruszki do posypania

masło do wysmarowania foremki

WYKONANIE:

Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Soczewicę osączyć z zalewy, przepłukać wodą.

Mozzarellę pokroić w plasterki.

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż zmieni kolor.

Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić 3 minuty.

Dodać osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką.

Dołożyć makaron i delikatnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.

Foremkę do zapiekania (u mnie dwie mniejsze o wymiarach 13x21 cm) wysmarować masłem.

Makaron z dodatkami przełożyć do foremki, na wierzchu porozkładać różyczki kalafiora, przykryć folią aluminiową.

Piec 25 minut, następnie zdjąć folię, rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiekać jeszcze 10 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną