Zupa krem z pieczarek

Ewelina
Zupy
24.10.2014 7:03
Zupa krem z pieczarek

Przepis

Składniki:

500 g pieczarek brązowych

2-3 średnie ziemniaki

1 duża marchew

1 pietruszka

1 mała cebula

1 litr bulionu warzywnego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta majeranku

50 ml słodkiej śmietanki

pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Pieczarki kroimy w ósemki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy cebulę i pieczarki.Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy pieczarki majerankiem.Marchewkę,pietruszkę i ziemniaki obieramy.Ziemniaki kroimy w większą kostkę a resztę warzyw w plasterki.Tak przygotowane warzywa zalewamy bulionem,dodajemy podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości.Zdejmujemy z ognia,dodajemy śmietankę,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i blederujemy całość do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.Krem podajemy posypany natką pietruszki.Doskonale pasują do niego grzanki z razowego chleba.