Przepis
Tradycyjna sałatka jarzynowa, idealna w każdej sytuacji. Na domowe przyjęcie, do pieczywka na śniadanie, do kiełbaski na grilla, do kolacji i do pracy. Od dzieciństwa uwielbiam tą sałatkę. Pamiętam jak będąc dzieckiem razem z mamą obiearłyśmy warzywka, potem kroiłyśmy w kosteczkę a ja nie mogłam się powstrzymać i wyjadałam marchewkę i ziemniaczki z miski zanim mama wielką łychą wszystko wymieszała. Do dziś często ta sałatka gości w moim domu, bo i mąż i córka również bardzo ją lubią.
Składniki:
4 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 3 ziemniaki, 4 ogórki kiszone, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy konserwowej, 3 jajka, mały słoik majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę, jajka i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy odsączony groszek i kukurydzę. Solimy, pieprzymy, dodajemy majonez i musztardę i wszystko razem mieszamy.