Przepis
Skład.
1 opakowanie makaronu typu insalatonde
średnia cebula: 1 szt.
brokuł, umyty: 1 szt.
jajka: 2 szt.
1 pierś z kurczaka
1 cytryna
1 papryczka chili
200g sera żółtego
małe pomidory: 175 g
śmietanka 12%
mozzarella: 1 szt.
sól, pieprz, cukier
Zaczynamy.
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno papryczkę chili, ścieramy skórkę z cytryny i przekładamy do mięsa zalewając 50ml oliwy. Mięso solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy łyżkę cukru. Odkładamy mięso na 15 minut, następnie smażymy je na patelni z pokrojoną drobno cebulą.
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W odzielnym garnku, również gotujemy lekko osoloną wodę. Po doprowadzeniu jej do wrzenia, wrzucamy do niej pokrojonego w małe różyczki i umytego brokuła. Blanszujemy go we wrzącej wodzie do 3 minut, następnie odcedzamy i hartujemy, zalewając zimną wodą. Pomidorki, myjemy i kroimy na połówki.
150ml śmietany przelewamy do misy, ścieramy do niej na drobnych oczkach 200g żółtego sera i wbijamy 2 małe jajka. Całość energicznie mieszamy dodając sól, pieprz, ewentualnie zioła prowansalskie.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, zalewamy sosem, układamy brokuła, pomidorki i na spód krojąc w plastry mozarellę.
Zapiekankę pieczemy ok. 20minut w 180C.