Obwarzanki nadziane serem

Kasia
Przekąski
15.07.2024 15:05
Obwarzanki nadziane serem

Uwielbiamy obwarzanki, i robię je często, za każdym razem odrobinę inne, tym razem podło na serowe, pyszne i gumowe, z odrobiną masła na wierzchu, mniam... Prawdziwa rozpusta, ale co tam są wakacje... Polecam... Składniki: 750 g mąki pszennej 8 g drożdży 370 ml ciepłej wody 55 g masła roztopionego 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 250 g sera mozzarella (lub innego żółtego sera) 1 łyżka masła, 1 łyżka natki pietruszki, sól gruba do posypania 50 g sody Przygotowanie: Mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, zostawiamy na ok 5-6 minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę, dodajemy roztopione masło i sól, …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/07/obwarzanki-nadziane-serem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Obwarzanki nadziane serem

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 350 kcal
  • białko: 12 g
  • tłuszcz: 15 g
  • węglowodany: 42 g

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 200 g sera żółtego (np. cheddar, gouda)
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • Sezam lub mak (do posypania)

Przepis

Obwarzanki nadziane serem to pyszna i aromatyczna przekąska, która zachwyci każdego. Idealne na przyjęcia, spotkania ze znajomymi czy rodzinne pikniki. Dzięki chrupiącej skórce i miękkiemu, serowemu wnętrzu, obwarzanki te są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Przygotowanie ich jest proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Ciasto drożdżowe, z którego są wykonane, jest miękkie i puszyste, a dzięki dodaniu serowego nadzienia zyskuje niepowtarzalny smak. Należy pamiętać, aby dobrze zamknąć ser wewnątrz ciasta, aby nie wypłynął podczas pieczenia. Smakowite i kuszące, obwarzanki nadziane serem z pewnością staną się ulubioną przekąską w Twojej kuchni. Spróbuj je przygotować już dziś i przekonaj się jak prostota i tradycyjne składniki mogą stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Twój dom wypełni się niepowtarzalnym aromatem świeżo upieczonych obwarzanków, które z pewnością przyciągną wszystkich do kuchni.

  • W małej misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i letnie mleko. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, roztopione masło oraz mieszankę drożdżową. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  • Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 8 równych części. Każdą część uformuj w wałeczek, a następnie rozciągnij i spłaszcz, tworząc długi prostokąt.
  • Na środku prostokąta układaj paski sera żółtego. Zawiń ciasto wokół sera, formując długaśny rulon.
  • Z rulonu zawiń obwarzanek, złączając końce. Upewnij się, że ser jest dobrze zamknięty wewnątrz ciasta.
  • Gotowe obwarzanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do napuszenia.
  • Przed pieczeniem, posmaruj obwarzanki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  • Wyjmij obwarzanki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.