Róże karnawałowe - kruche i chrupiące

Kasia
Desery
12.01.2021 14:28
Róże karnawałowe - kruche i chrupiące

Zaczynam od najgrubszego i zmniejszam za każdym razem o jedną aż maszynka rozwałkuje mi ciasto na grubości 2 . Ciasto ma być bardzo cieniutkie lekko przeźroczyste. Kawałki rozwałkowanego ciasta posypujemy mąką i układamy jeden na drugim (dzięki temu nam się nie sklei) , zawijamy w folię i wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i wycinamy z niego koła o trzech wielkościach - u mnie 8 cm- 6 cm - 4 cm ,ale mogą być inne ,ja użyłam wykrawaczek ale możecie użyć np. szklanek o różnej wielkości i kieliszka. W rondlu o szerokim dnie grzejemy olej i jak jest już gorący (możemy to sprawdzić wrzucając kawałek ciasta jak wypłynie to olej jest już wystarczająco gorący. delikatnie wkładamy nasze różyczki na olej najmniejszym kółkiem do dołu. Polecam Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 40 gram miękkiego masła 1 jajko 5 łyżek śmietany 18 % 6 żółtek 4 łyżki rumu lub wódki dodatkowo : cukier puder dżem (u mnie wiśniowy) olej do smażenia jedno białko 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie plastry Przygotowanie: Zobaczcie film jak zrobić takie róże krok po kroku 👇👇👇 Z podanych składników zagniatamy ciasto, ja robię to za pomocą miksera, ale można również zagnieść na stolnicy. Razem z różyczkami wrzucamy na olej kilka plastrów ziemniaków (dzięki temu olej nie będzie się palił, a dzieci chętnie zjedzą usmażone ziemniaczane chipsy). Ja użyłam maszynki do makaronu i dlatego podzieliłam ciasto na mniejsze części dzięki temu łatwiej przepuszczę je przez maszynkę. Na największe kółko kładziemy średnie i na wierzch najmniejsze. Zapraszam na inne moje przepisy na karnawałowe słodkości :

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2021/01/roze-karnawaowe-kruche-i-chrupiace.html