Składniki: 1 średniej wielkości ryba wędzona (u mnie pół makreli i pół morszczuka) 1 większy ogórek małosolny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu mały ząbek czosnku 1 łyżeczka poszatkowanego koperku 1 łyżeczka poszatkowanej dymki sól pieprz
🍴 Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego - rozkosz dla smakoszy
- Liczba porcji: 2
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 4 g
- Białko: 14 g
Składniki
- 200g wędzonej ryby (np. śledź, łosoś)
- 1 duży ogórek małosolny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- garść drobno siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
Przepis
Wyjątkowa pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego to danie, które zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatna ryba, którą możemy wybrać według naszych preferencji, łączy się tutaj z chrupiącym ogórkiem małosolnym, tworząc niesamowite połączenie smaków. Całość jest doskonale doprawiona dodatkami w postaci majonezu, jogurtu czy soku z cytryny. Szczególnie ważny jest tutaj sok z cytryny, który podnosi smak ryby i ogórka, a jednocześnie dodaje pastie lekkości. Tej przekąski nie może zabraknąć na żadnym spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Pasta doskonale sprawdza się jako dodatek do chrupiącego pieczywa, ale można ją też podać na kanapkach czy jako dip do warzyw. Przygotowanie jej jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje oczekiwania. Nie zwlekaj, sprawdź przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem pasty z wędzonej ryby i ogórka małosolnego!
- Wędzoną rybę oczyszczamy z ości i skóry, a następnie siekamy na drobne kawałki.
- Ogórka małosolnego obieramy ze skóry i siekamy bardzo drobno, następnie odciskamy z niego nadmiar soku.
- W misce mieszamy rybę i ogórka z majonezem i jogurtem. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotową pastę wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły.
- Podajemy pastę posypaną natką pietruszki, najlepiej z chrupiącym pieczywem. Smacznego!