Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego

kardamonovy
Śniadania
14.06.2024 14:03
Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego

Składniki: 1 średniej wielkości ryba wędzona (u mnie pół makreli i pół morszczuka) 1 większy ogórek małosolny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu mały ząbek czosnku 1 łyżeczka poszatkowanego koperku 1 łyżeczka poszatkowanej dymki sól pieprz

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/pasta-z-wedzonej-ryby-i-ogorka-malosolnego/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego - rozkosz dla smakoszy

  • Liczba porcji: 2
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200 kcal
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 4 g
  • Białko: 14 g

Składniki

  • 200g wędzonej ryby (np. śledź, łosoś)
  • 1 duży ogórek małosolny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • garść drobno siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru

Przepis

Wyjątkowa pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego to danie, które zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatna ryba, którą możemy wybrać według naszych preferencji, łączy się tutaj z chrupiącym ogórkiem małosolnym, tworząc niesamowite połączenie smaków. Całość jest doskonale doprawiona dodatkami w postaci majonezu, jogurtu czy soku z cytryny. Szczególnie ważny jest tutaj sok z cytryny, który podnosi smak ryby i ogórka, a jednocześnie dodaje pastie lekkości. Tej przekąski nie może zabraknąć na żadnym spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Pasta doskonale sprawdza się jako dodatek do chrupiącego pieczywa, ale można ją też podać na kanapkach czy jako dip do warzyw. Przygotowanie jej jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje oczekiwania. Nie zwlekaj, sprawdź przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem pasty z wędzonej ryby i ogórka małosolnego!

  • Wędzoną rybę oczyszczamy z ości i skóry, a następnie siekamy na drobne kawałki.
  • Ogórka małosolnego obieramy ze skóry i siekamy bardzo drobno, następnie odciskamy z niego nadmiar soku.
  • W misce mieszamy rybę i ogórka z majonezem i jogurtem. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gotową pastę wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły.
  • Podajemy pastę posypaną natką pietruszki, najlepiej z chrupiącym pieczywem. Smacznego!