Składniki: 1,5 l wody 300 ml zakwasu z buraków 3 ziemniaki 2 buraki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru jogurt naturalny sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą Barszcz czerwony z ziemniakami Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami Barszcz czerwony z uszkami Zupa z burakami i czerwoną fasolą Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Po tym czasie wrzucamy do nich, pokrojone w taką samą kostkę, ziemniaki, gotujemy 5 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, gotujemy 5 minut.