Przepis na popularne croissant rolls – okrągłe croissanty z ciasta laminowanego masłem z malinami i kremem waniliowym.
🍴 Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym: Słodka uczta dla podniebienia
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcze: 18 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 6 g
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 szklanka malin (można użyć również mrożonych)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
Przepis
Nasze croissant rolls z malinami i kremem waniliowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. To idealny przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają połączenie delikatnego ciasta francuskiego, kwaskowatych malin i słodkiego kremu waniliowego. Przygotowanie tych rogalików to prawdziwa przyjemność, a ich pyszny smak na pewno przekona do siebie wszystkich domowników. Rogaliki są kruche i delikatne, a dodatek malin dodaje im wyjątkowego charakteru. Krem waniliowy idealnie komponuje się z lekką kwaskowatością owoców. Croissant rolls to świetny pomysł na słodkie śniadanie czy deser po obszernym obiedzie. Są proste w przygotowaniu, a ich wyjątkowy smak na pewno zostanie doceniony przez wszystkich smakoszy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie, a następnie kroimy na trójkąty.
- Na każdym trójkącie umieszczamy po kilka malin, a następnie zwijamy ciasto na kształt rogalików.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy rogaliki ok. 15 minut, aż zaczną ładnie pachnieć i zrobią się złociste.
- W międzyczasie robimy krem waniliowy. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miąższ z laski wanilii. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do rondelka, mieszamy do połączenia składników. Krem odstawiamy do ostudzenia.
- Gdy rogaliki się ostudzą, polewamy je kremem waniliowym. Smacznego!