Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym

Łukasz
Ciasta
13.06.2024 19:06
Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym

Przepis na popularne croissant rolls – okrągłe croissanty z ciasta laminowanego masłem z malinami i kremem waniliowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/06/croissant-rolls-z-malinami-i-kremem-waniliowym.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym: Słodka uczta dla podniebienia

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 18 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 6 g

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 szklanka malin (można użyć również mrożonych)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przepis

Nasze croissant rolls z malinami i kremem waniliowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. To idealny przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają połączenie delikatnego ciasta francuskiego, kwaskowatych malin i słodkiego kremu waniliowego. Przygotowanie tych rogalików to prawdziwa przyjemność, a ich pyszny smak na pewno przekona do siebie wszystkich domowników. Rogaliki są kruche i delikatne, a dodatek malin dodaje im wyjątkowego charakteru. Krem waniliowy idealnie komponuje się z lekką kwaskowatością owoców. Croissant rolls to świetny pomysł na słodkie śniadanie czy deser po obszernym obiedzie. Są proste w przygotowaniu, a ich wyjątkowy smak na pewno zostanie doceniony przez wszystkich smakoszy.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie, a następnie kroimy na trójkąty.
  • Na każdym trójkącie umieszczamy po kilka malin, a następnie zwijamy ciasto na kształt rogalików.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy rogaliki ok. 15 minut, aż zaczną ładnie pachnieć i zrobią się złociste.
  • W międzyczasie robimy krem waniliowy. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miąższ z laski wanilii. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
  • Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do rondelka, mieszamy do połączenia składników. Krem odstawiamy do ostudzenia.
  • Gdy rogaliki się ostudzą, polewamy je kremem waniliowym. Smacznego!