Tortowe ciasto z kremem grysikowym i truskawkami, galaretką-pyszne i łatwe +FILM

Katarzyna
Ciasta
12.06.2024 17:07
Tortowe ciasto z kremem grysikowym i truskawkami, galaretką-pyszne i łatwe +FILM

Tortowe z kremem grysikowym i galaretką. Trzeba wykorzystać to, że sezon na truskawki jeszcze trwa, choć w tym roku jest dość krótki. Ciasto jest bardzo delikatne, kremowe, pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam Was po przepis.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2024/06/tortowe-ciasto-z-kremem-grysikowym-i.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Tortowe ciasto z kremem grysikowym i truskawkami, galaretką - pyszne i łatwe

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 450 kcal
  • tłuszcze: 25 g
  • węglowodany: 50 g
  • białko: 10 g

Składniki

  • 275 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 400 g grysiku
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania czerwonej galaretki
  • 250 g śmietanki 30%

Przepis

Ten przepis na tortowe ciasto z kremem grysikowym, truskawkami i galaretką to prawdziwa łakocie dla wszystkich miłośników słodyczy. Jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również niezwykle prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako deser na każdą okazję - zarówno na urodziny, spotkania rodzinne, czy po prostu jako słodki sposób na poprawę nastroju. Krem grysikowy doskonale komponuje się z soczystymi truskawkami, zaś galaretka dodaje deserowi lekkości. Wszystko to na spodzie z kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu - to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie da się odmówić. Zrób sobie i swoim bliskim małą słodką niespodziankę i zaskocz ich tym wspaniałym deserem. Przygotowanie go to czysta przyjemność, a efekt końcowy na pewno przewyższy oczekiwania. Smacznego!

  • Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleko. Ubijamy składniki na gładką masę.
  • Przygotowaną masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 60 minut. W międzyczasie gotujemy grysik według instrukcji na opakowaniu.
  • Po wystudzeniu ciasta, pokrywamy je kremem grysikowym. Myjemy truskawki, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Układamy truskawki na kremie.
  • Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu, a następnie wylewamy ją na truskawki. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby galaretka zastygła.
  • Przed podaniem ubijamy śmietankę i dekorujemy nią ciasto. Smacznego!