Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Łukasz
Obiad
04.06.2016 10:27
Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

SKŁADNIKI Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego rosso 50-80 g cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków (ok. 600 g) bouquet garnis* gałka muszkatołowa sól 1 łyżka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Sałatka: opakowanie roszponki kilka truskawek 100 g orzechów włoskich 100 g sera roquefort 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Polędwiczki Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską i czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu. Podałem je z ziemniakami, przy okazji dzieląc się z Wami moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się da – z pieprzem i solą, smażoną na klarowanym maśle. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekane szalotki, laskę cynamonu, oraz rozkrojoną na pół wanilię. Wyjmij i odstaw do odpoczęcia na 10 minut, następnie pokrój na plastry. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Dodatkowo jedną łodygę rabarbaru możesz zostawić, a następnie przed podaniem pokroić i delikatnie podsmażyć na klarowanym maśle. Gotuj na mały ogniu przez pół godziny, aż rabarbar całkowicie się rozleci. Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Sos odstaw do przestudzenia, następnie wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i przetrzyj zawartość rondla przez sito. Myśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Dodaj masło oraz śmietanę i utłucz na purée. Posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami i serem pokrojonym w kostkę. Przetarty sos umieść z powrotem w garnku i podgrzej przed samym podaniem polędwiczek. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/05/Poledwiczki-z-Sosem-Rabarbarowym.html