Tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem

Łukasz
Dania mączne
11.06.2024 8:21
Tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem

Tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem. Przepis na pyszną sezonową tartę na kruchym cieście.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/06/tarta-ze-szparagami-boczkiem-pomidorkami-i-kozim-serem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zachwycająca tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 30g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 10 szparagów
  • 100g boczku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100g koziego sera
  • 3 jajka
  • 200ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Jeśli jesteś fanem oryginalnych smaków i szukasz inspiracji na niebanalny obiad lub kolację, ta tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem jest dla Ciebie. Pomimo że wygląda na skomplikowaną, jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. Delikatne ciasto francuskie, podpieczone na chrupiąco, stanowi doskonałe tło dla intensywnych smaków reszty składników. Szparagi, które są tutaj niekwestionowanym bohaterem, idealnie komponują się z boczkiem. Słony smak boczku oraz słodkawe pomidorki koktajlowe doskonale kontrastują ze szparagami. Na końcu całość zaskakuje kozim serem, który dodaje tarcie wyjątkowego, lekko pikantnego akcentu. Pomimo że ta tarta jest dosyć sycąca, ma też lekką, wiosenną nutę. Dzięki temu jest idealnym daniem na każdą porę roku. Przygotowanie tej tarty to prawdziwa przyjemność, a jej wykwintny smak z pewnością zaskoczy i zadowoli każdego, kto jej spróbuje. Zachęcamy do odważnych kulinarnych eksperymentów!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozłóż w formie na tartę. Następnie piecz przez 10 minut.
  • Na patelni podsmaż boczek. Odstaw go na bok, a na tym samym tłuszczu szybko przesmaż szparagi.
  • W miseczce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj składniki.
  • Na podpieczonym cieście ułóż szparagi, boczek, pokrojone pomidorki i kawałki koziego sera. Zalej całość masą jajeczną.
  • Wstaw tartę do piekarnika na 20-30 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni i masa jajeczna zetnie.
  • Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj kilka minut, a potem podawaj.