Szaszłyki z kurczaka pikantne na Grilla

Beata
Obiad
05.06.2024 7:02
Szaszłyki z kurczaka pikantne na Grilla

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/06/szaszyki-z-kurczaka-pikantne-na-grilla.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pikantne szaszłyki z kurczaka na grilla

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 190 kcal
  • Tłuszcz: 7g
  • Węglowodany: 1g
  • Białko: 25g

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 50 ml oleju
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonej papryki, ostrej
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • wykałaczki lub patyczki do szaszłyków

Przepis

Pikantne szaszłyki z kurczaka na grilla to doskonały pomysł na letnie grillowanie. To danie jest nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowania. Sekretem tego przepisu jest pikantna marynata, która nadaje kurczakowi niezapomnianego smaku. Mielona papryka i chilli dodają ostrości, podczas gdy cytryna nadaje nieco świeżości. Szaszłyki są soczyste i aromatyczne, a dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu. To danie z pewnością zaskoczy i zadowoli Twoich gości. Przygotuj te szaszłyki na następne spotkanie z przyjaciółmi - gwarantuję, że każdy poprosi o dokładkę! Jeśli jesteś fanem pikantnych potraw, koniecznie wypróbuj ten przepis. Smacznego!

  • Pierś z kurczaka pokroić na kawałki o wielkości ok. 3x3 cm.
  • W miseczce połączyć olej, sok z cytryny, mieloną paprykę, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Kawałki kurczaka zamoczyć w przygotowanej marynacie i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
  • Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie (aby nie przypalały się na grillu), a następnie nadziać na nie kawałki kurczaka.
  • Szaszłyki grillować ok. 15 minut na średnim ogniu, regularnie obracając, aż kurczak będzie dobrze zrumieniony i dobrze przyrządzony w środku.