Truskawkowa pianka - prosty deser

Kasia
Desery
07.06.2024 14:44
Truskawkowa pianka - prosty deser

Lubicie serniki na zimno, to to jest zdecydowanie przepis dla was. Dodałam do tego zestawienia jeszcze truskawki i wyszło genialnie... oczywiście jak skończy się sezon na truskawki to możemy zrobić z innych owoców( maliny, jagody, borówki czy brzoskwinie), będzie również pysznie...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/06/truskawkowa-pianka-prosty-deser.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Truskawkowa pianka - prosty i szybki deser idealny na lato

  • Liczba porcji: 6
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 25g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 500g świeżych truskawek
  • 3 białka jaj
  • szklanka cukru pudru
  • lyżeczka soku z cytryny
  • 2 opakowania śmietany 36% (po 200ml)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przepis

Jeżeli poszukujesz prostego przepisu na pyszny deser, ten przepis jest dla Ciebie. Truskawkowa pianka to idealny deser na lato - jest lekka, orzeźwiająca, a przy tym niesamowicie smaczna. Dzięki połączeniu słodkich truskawek z lekką pianką, ten deser z pewnością zachwyci wszystkich miłośników owocowych słodkości. Truskawkową piankę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, co jest idealne, jeżeli planujesz spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi i chcesz mieć już wcześniej przygotowany deser. Przygotowanie truskawkowej pianki nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Wystarczy kilka prostych składników, które zwykle mamy w domu, aby wyczarować pyszny deser. Przygotowanie pianki jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wszelkie oczekiwania. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i cieszenia się pysznym, domowym deserem.

  • Dokładnie myjemy truskawki, odcinamy szypułki, a następnie blendujemy owoce na gładki mus.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Następnie do piany dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do ubitej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Do masy truskawkowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Gotową piankę przelewamy do pucharków lub miseczek.
  • Deser musi schłodzić się w lodówce przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem można udekorować go dodatkowymi świeżymi truskawkami.