Składniki: Na rozczyn drożdżowy: - 50 g świeżych drożdży - 1 łyżka mąki - 1 łyżeczka cukru - 100 ml ciepłego mleka Na ciasto: - 500 g mąki - 1 jajko+5 żółtek - 100 g roztopionego masła - 100 g cukru + 1 op. cukru waniliowego - 150 ml ciepłego mleka - rozczyn drożdżowy Na nadzienie: - Pół litra jagód - 2-3 łyżki cukru Zobaczcie krótki film jak zrobić takie bułeczki krok po kroku 👇👇👇 Zaczynamy od rozczynu drożdży: mieszamy że sobą drożdże,łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłego mleka i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Wstawiamy bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, ( góra dół) i piecz emy przez ok 15 -18 min. Mieszamy że sobą cukier puder ,sok z połowy cytryny i odrobiną wody na gładki lukier i polewamy po wierzchu nasze rumiane bułeczki. Następnie dzielimy na 16 części i z każdej formujemy w dłoniach okrąg spłaszczamy i na środek dajemy 2-3 łyżeczki jagód z cukrem. Dodatkowo: - 1 jajko +łyżka mleka ( do posmarowania bułeczek) - 6 łyżek cukru pudru + sok z połowy cytryny +2-3 łyżki wody ( na lukier) Przygotowanie: Jak masa zrobi się jaśniejsza to dodajemy mąkę, cukier,mleko, roztopione i przestudzone masło i wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto( wyrabiamy dosyć długo ok 5-7 minut),w razie potrzeby posypujemy odrobiną mąki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zapraszam również na inne moje przepisy na domowe bułeczki: