Udostępnij Zapisz Jestem pewna, że takiej sałatki jeszcze nie jadł*ś 🙂 To warstwowa sałatka z kurczakiem, makaronem, brokułem, pieczarkami i duszonymi porami z dodatkiem serka kanapkowego i suszonych śliwek. Składniki układamy warstwowo, więc sałatka ładnie prezentuje się w szklanej salaterce. 150 g drobnego makaronu 2 filety z kurczaka + ulubione przyprawy 300 g brązowych pieczarek 1 brokuł 2 pory kilka suszonych śliwek kalifornijskich 2 łyżki serka kanapkowego, śmietankowego olej Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej …
🍴 Przepyszna sałatka makaronowa z kurczakiem, brokułem i pieczarkami
- Liczba porcji: 3
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 65g
- Białko: 30g
Składniki
- 200g makaronu muszle
- 1 pierś z kurczaka
- 1 brokuł
- 200g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Ta sałatka makaronowa z kurczakiem, brokułem i pieczarkami to prawdziwa eksplozja smaków. Delikatny kurczak, aromatyczne pieczarki i chrupiący brokuł tworzą niepowtarzalne połączenie, którego trudno się oprzeć. Opcja z makaronem sprawia, że sałatka jest sycąca, ale jednocześnie lekka i zdrowa. Co ważne, jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a efekt z pewnością Cię zadowoli. Idealna na obiad, kolację lub jako dodatek do grilla. Mimo, że składniki są proste, to sałatka jest pełna smaku. To danie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Kurczak to doskonałe źródło białka, brokuł zasobny jest w witaminy, a pieczarki dostarczą niezbędnych minerałów. Przygotuj tę sałatkę już dziś i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem.
- Zagotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, posól, popieprz i smaż na oliwie z oliwek do momentu aż stanie się złocista. Następnie odłóż na bok.
- Na tej samej patelni, dodaj trochę więcej oliwy, pokrojoną cebulę i pieczarki. Smaż do momentu aż pieczarki będą miękkie.
- Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki połącz w jednej misce, dokładnie wymieszaj. Sałatkę przed podaniem można jeszcze doprawić do smaku.