Naleśniki z jabłkami i rumowym sosem

Ewa
Obiad
19.10.2018 8:17
Naleśniki z jabłkami i rumowym sosem

Były więc ciasta z jabłkami, racuchy z jabłkami, kluski na parze z jabłkami i chyba najszybszy sposób – makaron z musem jabłkowym (też skojarzył Wam się wierszyk Entliczek-Pentliczek?;)). Gdy zobaczyłam przepis na naleśniki z jabłkami i rumowym sosem uśmiechnęłam się do siebie pod nosem – skojarzyły mi się one bowiem właśnie z dawnymi czasami. Ja od razu przygotowałam naleśniki z podwójnej porcji – jakoś zawsze wolę mieć ich więcej i zjeść choćby na drugi dzień na śniadanie z czymś innym. mleka 1 jajko 1-2 łyżki oleju 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli Mus jabłkowy: 4-5 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny garść rodzynek 2 łyżki cukru Takie naleśniki z jabłkami (nawet bez sosu) to zdecydowanie fajny pomysł na słodki podwieczorek, kolację, śniadanie czy nawet obiad. Sos: około 90g miękkiego masła 100 g brązowego cukru (można spróbować zmielić go na puder?) 4 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki rumu Co prawda nałożony na ciepłych naleśnikach przyjemnie się rozpuszczał, ale zdecydowanie smakowały nam one bardziej same w sobie – bez sosu. Dusimy na małym ogniu do miękkości po czym zdejmujemy z palnika ( jabłka powinny się rozpaść i utworzyć mus. My mieliśmy dosyć duży sad i zawsze na jesień pełno w nim było jabłek – więcej niż mogliśmy zjeść;) Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki (gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka, a gdyby zbyt rzadkie – dosypujemy mąki). Zapieczone naleśniki podajemy z sosem (masło powinno rozpuścić się pod wpływem ciepła naleśników). Jeśli chcemy miękkie, ale wciąż całe kawałki jabłek, zdejmujemy patelnię z palnika nieco szybciej). Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/10/19/nalesniki-z-jablkami-i-rumowym-sosem/