Przepis na truskawkowy tort musowy, składający się z migdałowego biszkoptu, kremu waniliowego, żelki truskawkowej, musu truskawkowego i truskawkowej glazury.
🍴 Truskawkowy tort musowy - idealny na letnie popołudnia!
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 240 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 480 kcal
- Tłuszcze: 32 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 7 g
Składniki
- 1 kg świeżych truskawek
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g cukru pudru
- 10 listków żelatyny
- sok z jednej cytryny
Przepis
Jeśli lubisz lekkie, orzeźwiające desery, ten przepis na truskawkowy tort musowy jest dla ciebie! Kremowa konsystencja musu, słodko-kwaśne truskawki, a do tego kruche ciasto herbatnikowe - to połączenie, które z pewnością skradnie twoje serce. Truskawkowy tort musowy to idealny wybór na letnie popołudnia. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia (poza podstawą), a efekt końcowy zdecydowanie przewyższa włożony w niego wysiłek. Ten przepis jest również doskonałym wyborem na różnego rodzaju imprezy i uroczystości - pięknie prezentuje się na stole i zawsze robi wrażenie na gościach. Dodatkowo, tort ten jest całkiem zdrowym deserem - truskawki to prawdziwa bomba witaminowa, a serek mascarpone to źródło białka. Spróbuj zrobić ten tort i zaskocz swoich bliskich niebanalnym smakiem letnich truskawek zamkniętych w musowym cieście. Przyjemności z jedzenia tortu można doznać bez poczucia winy!
- Podgrzej piekarnik do 180°C. Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki. Rozpuść masło i wymieszaj je z herbatnikami. Wyłóż tę masę na dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównaj i przyklep. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Polecam ci skorzystać z naturalnej żelatyny, dostępnej w każdym sklepie. Około połowę truskawek zblenduj na mus. Połówkę z tej ilości podgrzej, dodaj cukier puder i namoczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj.
- W misce ubij serek mascarpone z pozostałym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Do masy serkowej dodaj schłodzoną żelatynę z truskawkami, wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą serkową.
- Na podpieczony spód wylej masę serkową, wyrównaj. Wstaw tort do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj go resztą świeżych truskawek.