Truskawkowy tort musowy

Łukasz
Ciasta
06.06.2024 7:59
Truskawkowy tort musowy

Przepis na truskawkowy tort musowy, składający się z migdałowego biszkoptu, kremu waniliowego, żelki truskawkowej, musu truskawkowego i truskawkowej glazury.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/06/truskawkowy-tort-musowy.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Truskawkowy tort musowy - idealny na letnie popołudnia!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 240 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 480 kcal
  • Tłuszcze: 32 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 7 g

Składniki

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 10 listków żelatyny
  • sok z jednej cytryny

Przepis

Jeśli lubisz lekkie, orzeźwiające desery, ten przepis na truskawkowy tort musowy jest dla ciebie! Kremowa konsystencja musu, słodko-kwaśne truskawki, a do tego kruche ciasto herbatnikowe - to połączenie, które z pewnością skradnie twoje serce. Truskawkowy tort musowy to idealny wybór na letnie popołudnia. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia (poza podstawą), a efekt końcowy zdecydowanie przewyższa włożony w niego wysiłek. Ten przepis jest również doskonałym wyborem na różnego rodzaju imprezy i uroczystości - pięknie prezentuje się na stole i zawsze robi wrażenie na gościach. Dodatkowo, tort ten jest całkiem zdrowym deserem - truskawki to prawdziwa bomba witaminowa, a serek mascarpone to źródło białka. Spróbuj zrobić ten tort i zaskocz swoich bliskich niebanalnym smakiem letnich truskawek zamkniętych w musowym cieście. Przyjemności z jedzenia tortu można doznać bez poczucia winy!

  • Podgrzej piekarnik do 180°C. Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki. Rozpuść masło i wymieszaj je z herbatnikami. Wyłóż tę masę na dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównaj i przyklep. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
  • Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Polecam ci skorzystać z naturalnej żelatyny, dostępnej w każdym sklepie. Około połowę truskawek zblenduj na mus. Połówkę z tej ilości podgrzej, dodaj cukier puder i namoczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj.
  • W misce ubij serek mascarpone z pozostałym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Do masy serkowej dodaj schłodzoną żelatynę z truskawkami, wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą serkową.
  • Na podpieczony spód wylej masę serkową, wyrównaj. Wstaw tort do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj go resztą świeżych truskawek.