Składniki (temp. pokojowa): - 50 g dowolnych orzechów, posiekanych - 350 g mąki - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 3 jajka - 150 g cukru - 240 ml oleju - 2 jabłka Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Babka jabłkowo cynamonowa z orzechami W sezonie jesiennym na stołach królują ciasta z jabłkami i z orzechami. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut). Ostatnie zdanie opisu mówiące o tym, że po spróbowaniu będziemy często do niej wracać, utwierdziło mnie w przekonaniu, że chcę upiec tą właśnie babkę. Mikser odstawiamy i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki delikatnie łączymy masę z utartymi jabłkami oraz przygotowaną mąką i posiekanymi orzechami. Dziś, po konsumpcji, mogę przyznać autorce rację – o tak, ja z pewnością upiekę ją nie raz.