Składniki: 4 większe ogórki gruntowe 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 większy ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mielonej lub w płatkach chili Gochugaru (możecie dać na początek mniej) 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżka poszatkowanej dymki (opcjonalnie)
🍴 Ogórki po koreańsku - Świeża Aromatyczna Przygoda
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 40 kcal
- Tłuszcze: 1,5 g
- Węglowodany: 6 g
- Białko: 1 g
Składniki
- ogórki (typu małosolne) – 1 kg
- sól - 2 łyżki
- czosnek - 5 ząbków
- papryka chili - 1 łyżeczka
- imbir - 1 łyżeczka
- oliwa (najlepiej sezamowa) - 1 łyżka
- ocet ryżowy - 50 ml
- cukier - 2 łyżki
- sezam - 2 łyżeczki
Przepis
Jeżeli jesteś fanem azjatyckich smaków, ten przepis na ogórki po koreańsku jest właśnie dla Ciebie! Połączenie intensywnego smaku czosnku z orzeźwiającym sokiem z ogórków tworzy prawdziwe kulinarne dzieło. Dodatek chili, imbiru i sezamu nadaje ogórkom wyrazisty, charakterystyczny dla kuchni koreańskiej smak. To świetna propozycja na przystawkę czy przekąskę, która wprowadzi odrobinę orientu do każdej potrawy. Poznaj smak Korei i zaskocz swoich gości oryginalnym daniem, którego prędko nie zapomną.
- Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandolinki. Przekładamy do miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
- W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Czosnek obieramy i kroimy, następnie mieszamy go z resztą składników marynaty: papryką chili, imbirem, oliwą sezamową, octem ryżowym, cukrem i sezamem.
- Po godzinie odcedzamy ogórki z nadmiaru płynu. Dodajemy do nich marynatę i dokładnie mieszamy.
- Przygotowane w ten sposób ogórki po koreańsku odstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki, aby nabrały smaku.