Ogórki po koreańsku

kardamonovy
Przekąski
29.05.2024 12:32
Ogórki po koreańsku

Składniki: 4 większe ogórki gruntowe 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 większy ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mielonej lub w płatkach chili Gochugaru (możecie dać na początek mniej) 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżka poszatkowanej dymki (opcjonalnie)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/ogorki-po-koreansku/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ogórki po koreańsku - Świeża Aromatyczna Przygoda

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 40 kcal
  • Tłuszcze: 1,5 g
  • Węglowodany: 6 g
  • Białko: 1 g

Składniki

  • ogórki (typu małosolne) – 1 kg
  • sól - 2 łyżki
  • czosnek - 5 ząbków
  • papryka chili - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • oliwa (najlepiej sezamowa) - 1 łyżka
  • ocet ryżowy - 50 ml
  • cukier - 2 łyżki
  • sezam - 2 łyżeczki

Przepis

Jeżeli jesteś fanem azjatyckich smaków, ten przepis na ogórki po koreańsku jest właśnie dla Ciebie! Połączenie intensywnego smaku czosnku z orzeźwiającym sokiem z ogórków tworzy prawdziwe kulinarne dzieło. Dodatek chili, imbiru i sezamu nadaje ogórkom wyrazisty, charakterystyczny dla kuchni koreańskiej smak. To świetna propozycja na przystawkę czy przekąskę, która wprowadzi odrobinę orientu do każdej potrawy. Poznaj smak Korei i zaskocz swoich gości oryginalnym daniem, którego prędko nie zapomną.

  • Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandolinki. Przekładamy do miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
  • W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Czosnek obieramy i kroimy, następnie mieszamy go z resztą składników marynaty: papryką chili, imbirem, oliwą sezamową, octem ryżowym, cukrem i sezamem.
  • Po godzinie odcedzamy ogórki z nadmiaru płynu. Dodajemy do nich marynatę i dokładnie mieszamy.
  • Przygotowane w ten sposób ogórki po koreańsku odstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki, aby nabrały smaku.