Truskawkowy maczek

Aga
Ciasta
29.05.2024 13:06
Truskawkowy maczek

Pyszne makowe ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, dobrze się kroi, pięknie wygląda i smakuje rewelacyjnie

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2024/05/truskawkowy-maczek.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Truskawkowy maczek, deser będący rajem dla miłośników truskawek

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 220 kcal
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Białko: 4 g

Składniki

  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • gałązki mięty do dekoracji
  • 100 g biszkoptów

Przepis

Ten przepis na truskawkowy maczek to prawdziwy raj dla miłośników truskawek. Połączenie dojrzałych, słodkich truskawek z lekką bitą śmietaną i chrupiącymi biszkopty to prosty, ale niezwykle efektowny deser, który zachwyci wszystkich gości. Sekretem tego deseru są dobrej jakości składniki - wybierz dojrzałe, aromatyczne truskawki i dobrej jakości śmietankę. Nasze ulubione dodatki to gałązki mięty, które dodają deserowi świeżości, oraz biszkopty, które nadają mu struktury. Truskawkowy maczek jest prosty w przygotowaniu, a efekt zdecydowanie przewyższa nakład pracy. Ten deser z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich gości, niezależnie od okazji. Spróbuj przygotować go na letni piknik, rodzinne spotkanie lub po prostu jako słodki przerywnik w upalne popołudnie. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią proste i szybkie przepisy kulinarnie, które jednocześnie są niezwykle smakowite. Smacznego!

  • Zacznij od przygotowania truskawek. Owoce dokładnie umyj i osusz, a następnie usuń szypułki. Połowę truskawek zblenduj dokładnie na gładką masę.
  • Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Możesz też dodać odrobinę aromatu waniliowego dla dodatkowego smaku.
  • Biszkopty rozdrobnij. Możesz to zrobić ręcznie, albo za pomocą blendera. Dobrze jest pozostawić w miarę duże kawałki, które dodadzą deserowi struktury.
  • Teraz przyszedł czas na układanie deseru. Na dno kieliszków lub pucharków nałóż warstwę zblendowanych truskawek, potem dodaj warstwę biszkoptów i na koniec udekoruj bitą śmietaną.
  • Na koniec udekoruj deser pozostałymi truskawkami i gałązkami mięty.