Składniki
Stek z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywami:
Stek:
- stek z polędwicy wołowej ( ok 200 – 250 gram),
- oliwa,
- sól i pieprz.
Grillowane warzywa:
- papryka,
- czerwona cebula,
- cukinia,
- pieczarki,
- papryka,
- czosnek
- oliwa,
- sól,
- pierz,
- oregano,
- szczypiorek.
Przepis
Połóż swojego steka na desce a następnie dopraw pieprzem oraz oliwą ( dokładnie obtocz mięso w przyprawach). Nasze mięso powinno mieć temperaturę pokojową, czyli wyciągamy je z lodówki godzinę przed smażeniem.
Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ( najlepiej żeliwnej). Obsmażamy z obu stron przez około 2 minuty. Boki naszego steku również delikatnie podsmażamy. Po podsmażeniu wkładamy naszego steka do nagrzanego piekarnika. W zależności od pożądanego stopnia wysmażenia nasz stek powinien znajdować się w nagrzanym do 200 stopni piekarniku:
- krwisty – pieczemy 5 minut w 200 stopniach
- średnio wysmażony - pieczemy 9 minut w 200 stopniach
- wysmażony - pieczemy 13 minut w 200 stopniach
W czasie gdy nasz stek piecze się w piekarniku możemy przystąpić do przygotowania grillowanych warzyw. Wyżej wymienione warzywa kroimy na kawałki a następnie wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie z oliwą. Podsmażamy kilka minut. Doprawiamy dopiero pod sam koniec procesu smażenia. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz dodajemy czosnek. Jeszcze chwile smażymy i warzywa są gotowe.
Wyjmujemy stek z piekarnika, teraz dopiero doprawiamy go solą.
Steki po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy go bez przykrycia na kilka minut, najlepiej na kratce z piekarnika. Dzięki temu zabiegowi wilgoć odparuje, a skórka pozostanie chrupiąca i aromatyczna.
-