Stek z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywami

Ewelina
Obiad
25.04.2016 18:28
Stek z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywami

Składniki

Stek z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywami:

Stek:

- stek z polędwicy wołowej ( ok 200 – 250 gram),

- oliwa,

- sól i pieprz.

Grillowane warzywa:

- papryka,

- czerwona cebula,

- cukinia,

- pieczarki,

- papryka,

- czosnek

- oliwa,

- sól,

- pierz,

- oregano,

- szczypiorek.

Przepis

Połóż swojego steka na desce a następnie dopraw pieprzem oraz oliwą ( dokładnie obtocz mięso w przyprawach). Nasze mięso powinno mieć temperaturę pokojową, czyli wyciągamy je z lodówki godzinę przed smażeniem.

Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ( najlepiej żeliwnej). Obsmażamy z obu stron przez około 2 minuty. Boki naszego steku również delikatnie podsmażamy. Po podsmażeniu wkładamy naszego steka do nagrzanego piekarnika. W zależności od pożądanego stopnia wysmażenia nasz stek powinien znajdować się w nagrzanym do 200 stopni piekarniku:

- krwisty – pieczemy 5 minut w 200 stopniach

- średnio wysmażony - pieczemy 9 minut w 200 stopniach

- wysmażony - pieczemy 13 minut w 200 stopniach

W czasie gdy nasz stek piecze się w piekarniku możemy przystąpić do przygotowania grillowanych warzyw. Wyżej wymienione warzywa kroimy na kawałki a następnie wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie z oliwą. Podsmażamy kilka minut. Doprawiamy dopiero pod sam koniec procesu smażenia. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz dodajemy czosnek. Jeszcze chwile smażymy i warzywa są gotowe.

Wyjmujemy stek z piekarnika, teraz dopiero doprawiamy go solą.

Steki po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy go bez przykrycia na kilka minut, najlepiej na kratce z piekarnika. Dzięki temu zabiegowi wilgoć odparuje, a skórka pozostanie chrupiąca i aromatyczna.

-