Ensalada malagueña - sałatka malagijska

Łukasz
Sałatki
22.04.2024 19:55
Ensalada malagueña - sałatka malagijska

Przepis na ensalada malagueña. Sałatka malagijska z ugotowanych ziemniaków z solonym lub wędzonym dorszem, pomarańczami i oliwkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/04/ensalada-malaguena.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ensalada malagueña - orzeźwiająca sałatka prosto z Malagi

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 2 pomarańcze
  • 200g bacalao (solonej i suszonej dorszowej szynki)
  • oliwa z oliwek
  • czerwona cebula
  • świeża pietruszka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przepis

Ensalada malagueña, czyli sałatka malagijska, to jedno z najbardziej znanych dań andaluzyjskiej kuchni. To prosty przepis na sałatkę, która idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy potrzebujesz czegoś lekkiego, ale sycącego. Główne składniki tego przepisu to ziemniaki, pomarańcze i bacalao - solona i suszona dorszowa szynka. Brzmi niezwykle, prawda? Połączenie tych składników tworzy prawdziwe smakowe fajerwerki! Sałatka malagijska ma w sobie coś niepowtarzalnego - słodycz pomarańczy idealnie kontrastuje z delikatnym smakiem ziemniaków i mocnym akcentem bacalao. Ta sałatka z pewnością zasłużenie zdobyła swoją popularność. To nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe danie - dostarcza wiele witamin i minerałów. Na pewno przekona Cię swoim smakiem, a dodatkowo jest bardzo łatwa do przygotowania. Spróbuj tej wyjątkowej sałatki i poczuj smak prawdziwej Hiszpanii!

  • Ugotuj ziemniaki do miękkości, a następnie pokrój je w kostkę.
  • Obierz pomarańcze. Pokrój je na plasterki. Zostaw część skórki pomarańczowej do dekoracji.
  • Pokrój czerwoną cebulę na cienkie plasterki.
  • Przygotuj bacalao - namocz go w wodzie przez kilka godzin, a następnie pokrój na kawałki.
  • W dużym naczyniu umieść pokrojone ziemniaki, plasterki pomarańczy, czerwoną cebulę oraz kawałki bacalao.
  • Wszystko skrop oliwą z oliwek. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Posyp sałatkę posiekaną pietruszką. Udekoruj skórką pomarańczową.
  • Podawaj sałatkę schłodzoną.