Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko latem. Deserki są małe i zawsze będą świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie ma żadnej trudności w ich przygotowaniu, wystarczy troszkę cierpliwości, aż kolejne warstwy zastygną. To lecimy 🙂 Składniki na około 8 pucharków o pojemności 120 ml: 1 galaretka malinowa 500 ml gorącej wody 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 1 ½ łyżeczki żelatyny 5-7 łyżek mleka skondensowanego (wg własnych preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g ciasteczek petite beurre 30 g masła Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie …
🍴 Deserki waniliowo-malinowe - niebiański smak lata w jednym kieliszku!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400kcal
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 7g
Składniki
- 500g świeżych malin
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 250g jogurtu naturalnego
- 200ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka zelatyny
Przepis
Deserki waniliowo-malinowe to prawdziwy hit letnich spotkań. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich gości. Delikatność wanilii idealnie komponuje się z soczystym smakiem świeżych malin, tworząc przepyszne, słodkie danie, które jest jednocześnie lekkie i orzeźwiające. Co więcej, jest to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i dodanie odrobinę słońca do każdego dnia. Deserki waniliowo-malinowe mogą stanowić doskonałe zwieńczenie eleganckiego obiadu, ale sprawdzą się również jako szybka przekąska na popołudniowy relaks. Ich wygląd z pewnością przyciągnie uwagę każdego łasucha - kremowe warstwy przeplatają się z soczystym, malinowym musem, a całość przyozdabiają świeże owoce. To prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu - zaskoczcie swoich gości niebanalnym i niezwykle smacznym deserem!
- Zacznij od przygotowania malin. Umyj je, a następnie zmiksuj na mus w blenderze.
- Dodaj do musu cukier puder i mieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
- Następnie, w specjalnym garnuszku podgrzewaj zelatynę, pamiętając, aby nie doprowadzić jej do wrzenia.
- W kolejnym kroku dodaj do malin zelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj krem waniliowy. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem ziaren z laski wanilii.
- Dodaj jogurt do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj.
- Teraz możesz zacząć układać deser. Na dno kieliszków nałóż najpierw krem waniliowy, a potem mus malinowy.
- Powtarzaj te kroki, aż skończą Ci się składniki. Na wierzch deseru możesz ułożyć kilka całych malin do dekoracji.
- Wstaw desery do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.