Proste przepisy na szparagi - 10 inspiracji

Agata
Obiad
20.04.2024 20:02
Proste przepisy na szparagi - 10 inspiracji

Proste przepisy na szparagi - 10 inspiracji

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/04/proste-przepisy-na-szparagi-10.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Proste przepisy na szparagi - 10 inspiracji

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal
  • Białko: 8g
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 7g

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • Parmezan do posypania

Przepis

Bogate w witaminy, minerały i błonnik, szparagi są nie tylko doskonałym składnikiem zdrowej diety, ale przede wszystkim - wyjątkowo smaczną warzywną przekąską. Ten przepis jest prosty i szybki, idealny dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem wiosny bez zbędnej komplikacji. Jakość składników jest tutaj kluczowa. Najlepiej jeśli szparagi będą świeże i chrupiące, a jajka - prosto od wiejskich kur. To danie jest doskonałe na lekki lunch, czy podwieczorek. Na wierzch dodajemy trochę startego parmezanu - to doda całości wyrazistego i intensywnego smaku, świetnie kontrastującego ze świeżością i delikatnością szparagów. Dobrze smakuje na ciepło, ale jeśli zostaną Ci jakieś resztki, nie bój się ich podać na zimno - nadal będą wyśmienite.

  • Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końcówki. Ugotuj je na parze około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
  • W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, a następnie je pokrój.
  • W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż, aż nabierze złotego koloru.
  • Dodaj ugotowane szparagi do rondla, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.
  • Podawaj szparagi z jajkami, posypując na wierzch startym parmezanem.