torcik "Malinowa obsesja"

Krzysztof
Przepisy
12.09.2014 6:27
torcik "Malinowa obsesja"

Przepis

biszkopt:

3 jaja

3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki cukru

2 łyżki kakao

masa malinowa:

300 ml śmietany kremówki

250 gram malin

0,5 szklanki cukru

1/3 szklanki wrzątku

2 łyżki żelatyny (polecam Gellwe lub Dr. Oetkera)

masa śmietanowa :

350 ml śmietany kremówki

1 kopiasta łyżka żelatyny

1/3 szklanki wrzątku

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

na górę : maliny + 2 galaretki malinowe + dowolne przystrojenie

poncz:

1/3 szklanki wody

sok z połowy cytryny

0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie, ja nie dałam wcale)

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka i miksujemy na średnich obrotach z białkami. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o wymiarach 24 cm, pieczemy w temperaturze 175 stopni około 25 minut do suchego patyczka.

Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy biszkopt (ma być tylko lekko nawilżony, nie ma być mokry i ciapowaty.) Biszkopt schładzamy.

Maliny wrzucić do garnka, podgotować przez 3 minutki, przetrzeć przez gęste sito, do musu dodać cukier.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.

Śmietankę ubić, dodać mus malinowy z cukrem, zmiksować.

Żelatynę zahartować 2 łyżkami musu ze śmietanką i wlać całość do masy malinowej.

Warstwę malinową (która zacznie nam tężeć, a dzieje się to szybko, także nie marudźmy tylko sprawdzajmy ją często) wylać na zimny biszkopt, schłodzić do stężenia w lodówce.

Rada: jeśli zbyt szybko wylejemy masę malinową na biszkopt (która będzie jeszcze całkiem płynna), wtedy kawałeczki biszkoptu poodrywają nam się i pomieszają z masą, co będzie wyglądać nieestetycznie, więc poczekajmy aż masa będzie gęstsza.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę malinową.

Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).

Galaretki rozpuścić w 0,6 litra wrzącej wody, schłodzić do lekkiego stężenia, wylać na masę waniliową, wsadzić do lodówki.

Po stężeniu galaretki dowolnie udekorować, smacznego :)