Przepis
biszkopt:
3 jaja
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 kg mało soczystych kwaskowych jabłek
2 jasne galaretki, ja dałam cytrynowe, może być też np ananasowa
masa jogurtowo-truskawkowa:
500 gram naturalnego jogurtu
2 galaretki truskawkowe
masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
4 płaskie łyżki cukru pudru
dowolna dekoracja, u mnie maczek czekoladowy
Biszkopt: ciasto na tortownicę 22 cm, jeśli chcemy zrobić w dużej blaszce podwajamy składniki
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, łączymy z innymi składnikami na wolnych obrotach miksera, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy, pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, schładzamy.
Jabłka, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do głębokiego rondla, dusimy, dopóki sok praktycznie całkowicie się nie zredukuje, dodajemy galaretki w proszku, dokładnie mieszamy, ja zrobiłam to blenderem, schładzamy.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, schładzamy, dodajemy do jogurtu, miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, schładzamy, Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i miksując powolutku wlewamy przestudzoną żelatynę.
Na zimny biszkopt wlewamy gęstniejące jabłka, wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na jabłkach równomiernie rozprowadzamy masę truskawkową, znów wkładamy do lodówki do stężenia ( w tym przypadku może to być ponad godzina), następnie na stężałą masę jogurtową wlewamy i rozprowadzamy masę śmietanową i znów do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy dowolnie.