Cytrynowe tiramisu, to kolejna odsłona tego obłędnego włoskiego deseru.
🍴 Cytrynowe Tiramisu: Deser, który rozpływa się w ustach
- Liczba porcji: 6
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 399 kcal
- Tłuszcz: 21g
- Węglowodany: 41g
- Białko: 9g
Składniki
- 4 duże jajka
- 75g cukru pudru
- 1 cytryna
- 250g mascarpone
- 200g biszkoptów
- 100ml likieru cytrynowego Limoncello
- świeżą miętę do dekoracji
Przepis
Jeśli lubisz słodko-kwaśne smaki, to ten przepis jest dla Ciebie! Cytrynowe tiramisu to wyjątkowe połączenie tradycyjnego włoskiego deseru z orzeźwiającym smakiem cytryny. Idealne na letnie popołudnie, ale także jako deser na specjalną okazję. Ten przepis jest niezwykle łatwy do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli. Mascarpone dodaje kremowości, a Limoncello - małe ogniste kopnięcie. Dodatkowo, zawiera on tylko 399 kcal, co jest stosunkowo niewiele biorąc pod uwagę smakoszy deserów! Więc jeśli szukasz prostego i szybkiego deseru, który zaskoczy swoim smakiem, to ten przepis jest dla Ciebie.
- Rozdziel jajka na żółtka i białka. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj skórkę z jednej cytryny i sok z niej, a także mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serowo-cytrynową.
- Biszkoptów nasącz likierem limoncello, ułóż na dnie naczynia, a następnie nakładaj na nie masę, tworząc warstwy. Powtarzaj kroki, aż skończą Ci się składniki.
- Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekoruj świeżą miętą.