Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

Beata
Obiad
04.04.2024 6:48
Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/04/kurczak-pod-pierzynka-z-pieczarkami-i.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami - klasyczny obiad pełen smaku!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500 kcal
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 70g

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 500g świeżych pieczarek
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 200g śmietany 30%

Przepis

Nie ma nic lepszego niż domowy, pełen smaku obiad przygotowany z miłością. Dzisiaj chcielibyśmy Wam zaprezentować przepis na kurczaka pod pierzynką z pieczarkami i warzywami. Ten przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy. Mięso kurczaka jest doskonałym źródłem białka, pieczarki dodadzą potrawie wyrazistości, a warzywa sprawią, że będzie ona jeszcze bardziej zdrowa i sycąca. Doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad, ale również na specjalne okazje. Co ważne, taka potrawa jest również stosunkowo tania, a przy tym bardzo sycąca. Serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Smacznego!

  • Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Paprykę, marchewkę, cukinię i cebulę pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć przez około 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze przez 5 minut.
  • Do warzyw dodać pokrojonego kurczaka i smażyć do momentu, aż kurczak będzie gotowy.
  • Na koniec dodać bulion drobiowy i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
  • Kurczaka pod pierzynką z pieczarkami i warzywami podawać na ciepło, najlepiej z pieczywem.
Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Beata

facebook