Omlet z serem i pieczarkami

Ewa
Śniadania
04.04.2024 8:14
Omlet z serem i pieczarkami

Udostępnij Zapisz Pyszna propozycja na białkowo-tłuszczowe śniadanie. Omlet z serem i pieczarkami to fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego omletu. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani zbyt pracochłonne. Jajek nie trzeba miksować, wystarczy zamieszać je rózgą lub widelcem z pozostałymi składnikami. 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 lekko kopiasta łyżka mąki owsianej 1 łyżka oliwy 2-3 pieczarki brązowe 2 plasterki sera cheddar szczypta soli szczypta mielonej ostrej papryki Pieczarki kroimy na plasterki. Jajka mieszamy z jogurtem oraz mąką. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki oraz soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy masę jajeczną. Rozkładamy na niej plastry pieczarek. Smażymy pod …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/04/04/omlet-z-serem-i-pieczarkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszny omlet z serem i pieczarkami

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 330 kcal
  • Tłuszcz: 22g
  • Węglowodany: 4g
  • Białko: 28g

Składniki

  • 4 jajka
  • 100g świeżych pieczarek
  • 100g sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Nic nie rozpoczyna dnia tak dobrze jak pyszne i pożywne śniadanie. A co może być lepsze od klasycznego omletu? Tym razem prezentujemy Wam naszą ulubioną wersję - omlet z serem i pieczarkami. To nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące! Jajka dostarczają białka, pieczarki są źródłem błonnika, a ser dodaje smaku. Ten prosty przepis jest idealny dla osób, które nie mają wiele czasu rano, ale chcą zjeść coś zdrowego i sycącego. Można go również przygotować na lekki obiad lub kolację. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj każdy ma w swojej kuchni. Omlet jest delikatny, a jego smak idealnie komponuje się z aromatem pieczarek i serem. Dodatkowo, jest bardzo uniwersalny - możesz dodać do niego inne ulubione składniki, takie jak szpinak, pomidory czy boczek. Z radością polecamy ten przepis wszystkim miłośnikom omletów!

  • Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plastry. Ser zetrzyj na tarce.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej masło. Dodaj pokrojone pieczarki, szczyptę soli i pieprzu, smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i zaczną się rumienić.
  • W międzyczasie roztrzep jajka w misce, dodaj sól i pieprz. Gdy pieczarki będą gotowe, wlej roztrzepane jajka na patelnię.
  • Gdy omlet zacznie się ściągać na brzegach, posyp go startym serem i zdejmij z ognia. Pozostaw na 1-2 minuty, aż ser się rozpuści.
  • Podawaj omlet gorący, posypany świeżo zmielonym pieprzem i dodatkową sólą, jeśli tego potrzebuje.