Przepis
paczka ( około 400 gramów) mrożonego szpinaku
2 - 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
2 łyżki mąki pszennej
100 gramów serka topionego śmietankowego
sól (mało, ze względu na ser topiony i ser żółty)
pieprz
dodatkowo:
6 sztuk naleśników
150 gramów drobno startego sera żółtego (dałam edamski)
Zamrożony szpinak wsadzić do głębokiego rondla, podgrzewać i stopniowo rozmrażać, mieszając. Kiedy szpinak będzie już całkiem "papkowaty", dodać czosnek, ociupinkę soli i pieprz, poddusić go do mocnego zredukowania sosu, intensywnie mieszając, żeby się nie przypalił, następnie dodać pokrojony na małe kawałeczki serek topiony, gotować wszystko do całkowitego rozpuszczenia serka.
Potem szpinak zasypać mąką, intensywnie mieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy. Potem masę szpinakową lekko ostudzić, smarować naleśniki, na szpinak zetrzeć ser żółty, zawinąć w rulonik.
Podgrzać na oleju na patelni, gotowe.