Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

Krzysztof
11.09.2014 18:27
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

Przepis

paczka ( około 400 gramów) mrożonego szpinaku

2 - 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)

2 łyżki mąki pszennej

100 gramów serka topionego śmietankowego

sól (mało, ze względu na ser topiony i ser żółty)

pieprz

dodatkowo:

6 sztuk naleśników

150 gramów drobno startego sera żółtego (dałam edamski)

Zamrożony szpinak wsadzić do głębokiego rondla, podgrzewać i stopniowo rozmrażać, mieszając. Kiedy szpinak będzie już całkiem "papkowaty", dodać czosnek, ociupinkę soli i pieprz, poddusić go do mocnego zredukowania sosu, intensywnie mieszając, żeby się nie przypalił, następnie dodać pokrojony na małe kawałeczki serek topiony, gotować wszystko do całkowitego rozpuszczenia serka.

Potem szpinak zasypać mąką, intensywnie mieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy. Potem masę szpinakową lekko ostudzić, smarować naleśniki, na szpinak zetrzeć ser żółty, zawinąć w rulonik.

Podgrzać na oleju na patelni, gotowe.