Szpinakowe naleśniki z nadzieniem

Ewelina
Obiad
24.10.2014 7:26
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem

Przepis

Skład.

Ciasto:

2 szklanki mąki

ok. 400 ml mleka

ok. 150ml wody gazowanej

szklanka posiekanych liści szpinaku

2 jaja

1 łyżka oliwy

szczypta soli i pieprzu

Farsz:

40 dag mięsa mielonego (wieprzowego)

3 świeże pomidory średniej wielkości

25 dag pieczarek

przecier pomidorowy (ok. 200ml)

kilka czarnych oliwek

20 dag żółtego sera

3 ząbki czosnku

Zaczynamy.

Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy, wsypujemy na patelnię i dusimy, aż wyparuje z nich woda. Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku (około 15 minut). Do podsmażonego mięsa dodajemy pieczarki, pokrojone świeże pomidory (można je uprzednio obrać ze skórki), wlewamy przecier pomidorowy i pokrojone w plasterki oliwki. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż farsz się zredukuje (około 15-20minut). Na koniec wsypujemy tarty ser żółty i dokładnie mieszamy, tak aby cały ser się rozpuści.

Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy naleśniki.

Usmażone naleśniki nadziewamy farszem. Podajemy na ciepło.