Przepis
Skład.
Ciasto:
2 szklanki mąki
ok. 400 ml mleka
ok. 150ml wody gazowanej
szklanka posiekanych liści szpinaku
2 jaja
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
Farsz:
40 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
3 świeże pomidory średniej wielkości
25 dag pieczarek
przecier pomidorowy (ok. 200ml)
kilka czarnych oliwek
20 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
Zaczynamy.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy, wsypujemy na patelnię i dusimy, aż wyparuje z nich woda. Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku (około 15 minut). Do podsmażonego mięsa dodajemy pieczarki, pokrojone świeże pomidory (można je uprzednio obrać ze skórki), wlewamy przecier pomidorowy i pokrojone w plasterki oliwki. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż farsz się zredukuje (około 15-20minut). Na koniec wsypujemy tarty ser żółty i dokładnie mieszamy, tak aby cały ser się rozpuści.
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy naleśniki.
Usmażone naleśniki nadziewamy farszem. Podajemy na ciepło.