Przepis
ciasto ziemniaczane:
około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)
2 małe jaja lub 1 duże
2 średnie cebule
sól, pieprz
mąka do obtaczania kotletów
farsz:
400 gramów mrożonego szpinaku
3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
4 - 5 ząbków czosnku
sól, pieprz
dip:
duży jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku
Szpinak rozmrozić w rondlu, dodać olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku.
Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty), pieprz i zmiażdżony czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, następnie szpinak zasypać najpierw jedną łyżką mąki, wymieszać do zgęstnienia, a potem drugą i czynność powtórzyć. Do szpinaku dosypywać stopniowo ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić.
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.
Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków.
Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.
Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy "zawiniątko", przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy wszystko.
Dipem polewamy krokiety, smacznego :)