Ciasto „Pijana śliwka”

Ewa
Ciasta
16.03.2024 7:27
Ciasto „Pijana śliwka”

Udostępnij Zapisz Ciasto warstwowe, składające się z jasnego i kakaowego biszkoptu przełożone powidłami śliwkowymi oraz czekoladową masą budyniową z dodatkiem suszonych śliwek kalifornijskich moczonych przez noc w rumie. Na wierzchu herbatniki i moim zdaniem najlepsza polewa czekoladowa. Ciasto „Pijana śliwka” to wypiek idealny na święta czy rodzinne spotkania. Jest wysokie, dobrze się je kroi i pysznie smakuje. Rumowe śliwki: 200 g śliwek kalifornijskich rum Biszkopt kakaowy: 3 jajka szczypta soli 4 lekko kopiaste łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki oleju 1 łyżka rumu Biszkopt jasny: 3 jajka 4 lekko kopiaste łyżki drobnego cukru …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/03/16/ciasto-pijana-sliwka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto „Pijana śliwka”: Prosty sposób na wykwintny deser

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 46 g
  • Błonnik: 2 g
  • Cukry: 22 g

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przepis

Ciasto „Pijana Śliwka” to niezwykle smaczne i wykwintne ciasto, które zdecydowanie zaskakuje swoim smakiem. Połączenie słodkich śliwek, intensywnego wina i delikatnego ciasta to prawdziwa symfonia smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Choć może wydawać się, że jest to ciasto trudne do wykonania, jego przygotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo, ciasto „Pijana Śliwka” jest idealnym rozwiązaniem, gdy chcemy w domowym zaciszu przygotować wykwintny deser, który będzie cieszył oko i podniebienie naszych gości. Ponadto, to ciasto świetnie sprawdzi się także podczas rodzinnych spotkań czy uroczystości. Spróbuj koniecznie!

  • Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W rondelku rozpuść masło.
  • Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Zalej je winem i posyp 100 g cukru. Odstaw na kilka godzin, by śliwki nasiąknęły winem.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Przygotuj formę do pieczenia - wysmaruj ją masłem, a następnie obsyp bułką tartą.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Pozostały cukier dodaj do żółtek i ucieraj, aż masa stanie się gładka i puszysta. Następnie dodaj przesianą mąkę, stopione masło i ubite białka. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przelóż do formy, a na wierzchu ułóż „pijane” śliwki. Całość piecz około 60 minut, a po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
  • Podawaj ciasto „Pijana Śliwka” na zimno, najlepiej ze szklanką czerwonego wina.