Lasagne

Krzysztof
Obiad
10.09.2014 12:15
Lasagne

Przepis

700 gramów zmielonej na najdrobniejszych oczkach łopatki wieprzowej

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

słodka lub ostra papryka

2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawa do pizzy lub potraw włoskich

około 13 płatów makaronu

sos beszamelowy:

2 kopiaste łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

2,5 szklanki mleka

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

około 300 gramów startego sera żółtego

Mięsko podsmażamy razem z czosnkiem i posiekaną cebulką na oleju, kiedy wytraci swoją wilgoć i zacznie się smażyć, dolewamy około 3/4 szklanki wody, dodajemy przyprawy (oprócz ziół włoskich) i dusimy na maleńkim ogniu przez około 20 minut, pod przykryciem. Kiedy sos będzie mocno zredukowany dodajemy koncentrat, zioła włoskie i zagotowujemy, wyłączamy gaz.

W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, dodajemy do niej 1 łyżkę oleju (płaty nam się nie poprzyklejają), wrzucamy do niej po 3-4 płaty, gotujemy przez około 4 - 5 minut, następnie delikatnie wyciągamy i układamy na płaskiej powierzchni każdy osobno.

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę pszenną, zasmażamy przez około 2 minutki, rozprowadzamy je zimnym mlekiem, podgrzewamy mieszając do zagotowania, dodajemy przyprawy, zestawiamy z ognia.

Naczynie żaroodporne ( u mnie o wymiarach 25x28 cm) natłuszczamy masłem lub olejem, na dnie układamy płaty podgotowanego makaronu, makaron smarujemy dość grubo beszamelem, na sos kładziemy połowę mięska, przykrywamy znowu płatami makaronu, które smarujemy sosem, potem znów mięsko, potem znów makaron i na końcu beszamel na górę.

Niektórzy na wierzch od razu dają ser żółty, ja najpierw wsadzam zapiekankę na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie wyciągam ją, posypuję serem i znów wkładam do piekarnika na około 35 minut. Gotowe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną