Zapiekane warzywa w marynacie czosnkowej

Ewelina
10.09.2014 19:27
Zapiekane warzywa w marynacie czosnkowej

Przepis

Zapiekane warzywa w marynacie czosnkowo - ziołowej

Zapiekane warzywa goszczą u Nas w sezonie letnim kilka razy w tygodniu.

Danie jest bardzo elastyczne i szybkie w przygotowaniu, idealne dla mam, które tak jak ja mają małe dzieci, a cenią sobie zdrowe i wartościowe posiłki.

Dużym plusem jest to, że możemy tutaj dodać to co akurat mamy w lodówce czy to na co mamy ochotę.

Osobiście zawsze staram się użyć cukinii oraz pomidora, uwielbiam te warzywa po zapieczeniu.

Nie licząc czasu kiedy danie siedzi w piekarniku, jest nad nim dosłownie kilka minut pracy, a podczas zapiekania po domu unosi się wspaniały zapach oliwy, ziół i czosnku.

Bez względu na to czy przygotujecie to jako dodatek do obiadu czy jako samodzielne danie na pewno będziecie zadowoleni, jeżeli tak jak ja uwielbiacie warzywa ;)

Składniki:

na 2 porcje

1 duża cukinia

2-3 marchewki

1 korzeń pietruszki

3-4 średniej wielkości pomidory

cebula dymka

posiekana natka pietruszki

3-4 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

sól himalajska

pieprz ziołowy

opcjonalnie czerwona słodka papryka, granulowany czosnek, kurkuma itp.

Pomidory kroję na ćwiartki, natkę pietruszki drobno siekam, pozostałe warzywa kroję w talarki o grubości ok. 0, 5 cm.

Warzywa układam naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, przyprószam je sporą ilością ulubionych przypraw.

W miseczce mieszam oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z ziołami prowansalskimi.

Przy pomocy pędzelka smaruję warzywa przygotowaną marynatą.

Naczynie przykrywam folia aluminiową i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 30-40 minut.

Podczas pieczenia przynajmniej raz obracam warzywa i polewam sokiem, który spływa na dno naczynia.

Po zapieczeniu danie pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, następnie posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu, np. kaszy i mięsa.