Przepis
Zapiekane warzywa w marynacie czosnkowo - ziołowej
Zapiekane warzywa goszczą u Nas w sezonie letnim kilka razy w tygodniu.
Danie jest bardzo elastyczne i szybkie w przygotowaniu, idealne dla mam, które tak jak ja mają małe dzieci, a cenią sobie zdrowe i wartościowe posiłki.
Dużym plusem jest to, że możemy tutaj dodać to co akurat mamy w lodówce czy to na co mamy ochotę.
Osobiście zawsze staram się użyć cukinii oraz pomidora, uwielbiam te warzywa po zapieczeniu.
Nie licząc czasu kiedy danie siedzi w piekarniku, jest nad nim dosłownie kilka minut pracy, a podczas zapiekania po domu unosi się wspaniały zapach oliwy, ziół i czosnku.
Bez względu na to czy przygotujecie to jako dodatek do obiadu czy jako samodzielne danie na pewno będziecie zadowoleni, jeżeli tak jak ja uwielbiacie warzywa ;)
Składniki:
na 2 porcje
1 duża cukinia
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
3-4 średniej wielkości pomidory
cebula dymka
posiekana natka pietruszki
3-4 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól himalajska
pieprz ziołowy
opcjonalnie czerwona słodka papryka, granulowany czosnek, kurkuma itp.
Pomidory kroję na ćwiartki, natkę pietruszki drobno siekam, pozostałe warzywa kroję w talarki o grubości ok. 0, 5 cm.
Warzywa układam naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, przyprószam je sporą ilością ulubionych przypraw.
W miseczce mieszam oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z ziołami prowansalskimi.
Przy pomocy pędzelka smaruję warzywa przygotowaną marynatą.
Naczynie przykrywam folia aluminiową i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 30-40 minut.
Podczas pieczenia przynajmniej raz obracam warzywa i polewam sokiem, który spływa na dno naczynia.
Po zapieczeniu danie pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, następnie posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu, np. kaszy i mięsa.