Ziemniaki w talarkach zapiekane z rozmarynem i czosnkiem

Krzysztof
Przepisy
05.09.2014 10:36
Ziemniaki w talarkach zapiekane z rozmarynem i czosnkiem

Przepis

Składniki (na 4 porcje):

3 duże ziemniaki

8 ząbków czosnku

2-3 gałązki rozmarynu

4 łyżki oliwy

sól i świeżo zmielony pieprz

Potrzebujemy również czterech małych lub jednego dużego naczynia żaroodpornego.

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie talarki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki rozmarynu, a pod talarki wsuwamy nieobrane ząbki czosnku. Pieczemy 35 minut, polewając je w tym czasie 2-3 razy oliwą z dna naczynia, aż nabiorą odpowiedniego koloru na brzegach i będą gotowe do zjedzenia.