Przepis
Składniki:
3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach
10 dag wędzonej ogonówki w plastrach
sól
rozmaryn suszony
ostra papryka w proszku
3-4 łyżki śmietany 18%
10 dag sera gouda w drobnych wiórkach
duży ząbek czosnku
masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką.
W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków.
Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.