Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem

Krzysztof
Zapiekanki
27.09.2014 8:05
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem

Przepis

Składniki:

3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach

10 dag wędzonej ogonówki w plastrach

sól

rozmaryn suszony

ostra papryka w proszku

3-4 łyżki śmietany 18%

10 dag sera gouda w drobnych wiórkach

duży ząbek czosnku

masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką.

W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków.

Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.