Zupa lasagne

Małgorzata
Zupy
23.05.2016 10:36
Zupa lasagne

Składniki

500 g mięsa mielonego wołowego

400 ml bulionu drobiowego

250 g makaronu tripoline *

500 g passaty pomidorowej

140 g koncentratu pomidorowego

1 duża marchewka

1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej **

2 łyżki startego grana padano

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

1/2 łyżeczki cukru

3 łyżki oliwy

pieprz czarny

sól

Dodatkowo

150 g grana padano

125 g mozzarelli

kilka listków świeżej bazylii

Przepis

Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy.

Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron był ugotowany al'dente. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce. Zupę nalewamy do miseczek, wierzch posypujemy startym serem mozzarella i grana padano. Podajemy udekorowane bazylią.

* można zastąpić makaronem lasagne

** można zastąpić chilli, pieprzem cayenne - oczywiście w innych proporcjach