Zrolowana lasagna

Krzysztof
Makarony
04.03.2014 7:53
Zrolowana lasagna

Przepis

Skład:

-6 płatów lasagne riccia,

-pół opakowania ricotta,

-duża garść szpinaku,

-pół szklanki wody,

-ząbek czosnku,

-około 50g tartego sera,

-sól,pieprz, gałka muszkatołowa,

-łyżka margaryny,

-łyżka mąki,

-pół szklanki mleka,

-pół pomidora,

Przygotowanie:

Płaty lasagne wrzucamy do głębokiej patelni z gotującą się wodą, gotujemy aż zmiękną.

Szpinak zalewamy polową szklanki wody, dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy szpinak zmięknie dodajemy riccottę i miksujemy razem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa powinna zgęstnieć. Jeśli nie można dodać odrobinę mąki.

Na każdym z pasów makaronu rozsmarowujemy, dość grubą warstwę masy szpinakowej.

Zwijamy w rulonik.

Układamy w naczyniu żaroodpornym w każdym po trzy ruloniki na plastrach pomidora,

W garnku rozpuszczamy margarynę, dosypujemy łyżkę mąki, podsmażamy.

Dodajemy mleko, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mieszamy aby nie przypalić.

Sosem zalewamy roladki i zasypujemy tartym serem.

Pieczemy w piekarniku nastawionym do 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego.