Przepis
Ciasto "Agatka". Z czarną porzeczką.
Czas na kolejne ciasto z letnimi owocami. Tym razem w roli głównej wystąpił czarna porzeczka. Tak, tak, czarna porzeczka. Owoc chyba dość lubiany i wciąż popularny. W formie soku i konfitur. Czasem w formie nalewki znanej jako likier casis. To z jej właśnie powodu ciasto miało początkowo nosić szumne imię "Creme de casis". Ale nie nosi.
Po pierwsze dlatego, że język francuski jest mi obcy. Po drugie, bo nie lubię kuchni szumnej i snobistycznej. A po trzecie dlatego, że ciastem najbardziej zachwyciła się właśnie Agatka. Zaskoczona użyciem w cieście czarnej porzeczki natychmiast zażądała przepisu. No to ma.
A G A T K A
Składniki na kruche ciasto:
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
15 dag masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Wykonanie kruchego ciasta:
Obie mąki zmieszałam z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodałam roztopione i ostudzone masło, jajko, śmietanę i zmiksowałam. Powstałym ciastem wylepiłam natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę i lekko podziurawiłam widelcem, a następnie wstawiłam blachę do lodówki na 30 minut. Następnie piekłam około 30 minut w 200 stopniach.
Składniki na kisiel porzeczkowy:
1 kg czarnej porzeczki
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki zimnej wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie kiślu porzeczkowego:
Do dużego garnka wlałam 1/4 szklanki wody, wsypałam porzeczki i cukier. W reszcie zimnej wody rozmieszałam mąkę ziemniaczaną i ciągle mieszając powoli wlałam do gotujących się porzeczek. Jeszcze raz zagotowałam ciągle mieszając i wystudziłam.
Składniki na galaretkę maślankową
700 ml maślanki
300 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka startej, gorzkiej czekolady
9 łyżeczek żelatyny
100 ml wody
Wykonanie galaretki maślankowej
Maślankę zmieszałam ze startą czekoladą. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w ciepłej wodzie i wąskim strumieniem wlewałam do ubijanej wciąż śmietany, a na koniec domieszałam maślankę z czekoladą.