- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
800 - 850 gramów łopatki wieprzowej lub karczku (można wymieszać z wołowiną gulaszową)
1 średnia cebula
2 - 3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
1 puszka pomidorów w zalewie własnej 400 g (w sezonie 4 średnie pomidory)
2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki wody
sól, pieprz
słodka papryka
mieszanka ziół do potraw włoskich
12 płatów makaronu do lasagne (u mnie po 4 sztuki w trzech rzędach)
sos z ricotty:
250 gramów ricotty
1 jajo
1/3 szklanki zimnego mleka
1/5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatałowej
dodatkowo:
250 gramów mozzarelli (2 standardowe kuleczki)
Przepis
Mięso umyć, osuszyć, zmielić na średnich oczkach, wrzucić do rondla, podlać 3 łyżkami oleju, smażyć do ścięcia wierzchniej warstwy, następnie dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, wymieszać, dodać sól, pieprz, 2 szczypty mieszanki ziół i smażyć do zeszklenia cebuli.
Pieczarki wyszorować, pokroić na mniejsze cząstki, usmażyć na złoto na oleju, dodać do mięsa.
Potem do farszu dodajemy pomidory z puszki lub sparzone i pokrojone świeże pomidory, koncentrat, wodę, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego zredukowania sosu. Pod koniec doprawiamy wymienionymi powyżej przyprawami wg smaku.
Ricottę miksujemy z jajkiem, mlekiem i przyprawami (tylko do połączenia składników).
Płaty makaronu gotujemy około 5 - 7 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu). Potem odsączamy i układamy na płaskiej powierzchni do lekkiego przestudzenia.
P.S Uważajmy by przy wyjmowaniu nie poparzyć się i nie "pokaleczyć" płatów.
Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 30x21 cm) smarujemy olejem.
Na spód kładziemy płaty makaronu tak, by lekko nachodziły jeden na drugi.
Smarujemy dość obficie sosem z ricotty.
Następnie wykładamy 1/3 farszu, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy kolejnymi płatami lasagne. Potem znów smarujemy sosem, układamy mięso, przykrywamy trzecią warstwą makaronu, smarujemy ją sosem, na którym wykładamy resztę mięsa.
Przełożenie powinno wyglądać tak: makaron, sos, mięso, makaron, sos, mięso, makaron, sos i mięso.
Na wierzch wylewamy resztę sosu, wygładzamy i układamy mozzarellę pokrojoną na około 0,5 cm plastry.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy lasagne i pieczemy około 40 minut (bez przykrycia, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia wierzchu.
Przed podaniem wierzch zapiekanki możemy posypać siekaną zieleniną, np. bazylią, pietruszką, szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami.
Smacznego !