lasagne z ricottą i mozzarellą

Ewa
Obiad
01.05.2015 23:51
lasagne z ricottą i mozzarellą
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

800 - 850 gramów łopatki wieprzowej lub karczku (można wymieszać z wołowiną gulaszową)

1 średnia cebula

2 - 3 ząbki czosnku

0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)

1 puszka pomidorów w zalewie własnej 400 g (w sezonie 4 średnie pomidory)

2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

0,5 szklanki wody

sól, pieprz

słodka papryka

mieszanka ziół do potraw włoskich

12 płatów makaronu do lasagne (u mnie po 4 sztuki w trzech rzędach)

sos z ricotty:

250 gramów ricotty

1 jajo

1/3 szklanki zimnego mleka

1/5 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

szczypta gałki muszkatałowej

dodatkowo:

250 gramów mozzarelli (2 standardowe kuleczki)

Przepis

Mięso umyć, osuszyć, zmielić na średnich oczkach, wrzucić do rondla, podlać 3 łyżkami oleju, smażyć do ścięcia wierzchniej warstwy, następnie dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, wymieszać, dodać sól, pieprz, 2 szczypty mieszanki ziół i smażyć do zeszklenia cebuli.

Pieczarki wyszorować, pokroić na mniejsze cząstki, usmażyć na złoto na oleju, dodać do mięsa.

Potem do farszu dodajemy pomidory z puszki lub sparzone i pokrojone świeże pomidory, koncentrat, wodę, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego zredukowania sosu. Pod koniec doprawiamy wymienionymi powyżej przyprawami wg smaku.

Ricottę miksujemy z jajkiem, mlekiem i przyprawami (tylko do połączenia składników).

Płaty makaronu gotujemy około 5 - 7 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu). Potem odsączamy i układamy na płaskiej powierzchni do lekkiego przestudzenia.

P.S Uważajmy by przy wyjmowaniu nie poparzyć się i nie "pokaleczyć" płatów.

Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 30x21 cm) smarujemy olejem.

Na spód kładziemy płaty makaronu tak, by lekko nachodziły jeden na drugi.

Smarujemy dość obficie sosem z ricotty.

Następnie wykładamy 1/3 farszu, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy kolejnymi płatami lasagne. Potem znów smarujemy sosem, układamy mięso, przykrywamy trzecią warstwą makaronu, smarujemy ją sosem, na którym wykładamy resztę mięsa.

Przełożenie powinno wyglądać tak: makaron, sos, mięso, makaron, sos, mięso, makaron, sos i mięso.

Na wierzch wylewamy resztę sosu, wygładzamy i układamy mozzarellę pokrojoną na około 0,5 cm plastry.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy lasagne i pieczemy około 40 minut (bez przykrycia, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia wierzchu.

Przed podaniem wierzch zapiekanki możemy posypać siekaną zieleniną, np. bazylią, pietruszką, szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami.

Smacznego !