Przepis
Składniki-
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-25 dag mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól
-dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia
Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części.
Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski.
Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć kopytka z wody i wrzucić na patelnie z roztopionym masłem. Dodać salsy pomidorowej-dość sporo -i lekko gotować na patelni energicznie potrząsając, tak by kopytka całe w tej salsie się obtoczyły. Posypać żółtym serem , a najlepiej parmezanem lub grana padano!
Poczekać aż się rozpuści, energicznie potrząsając patelnią. Włosi jedzą gnocchi z salsą pomidorową..ale to troszkę bardziej skomplikowane..ja zrobiłam coś podobnego..ale po naszemu ...Na gnocchi też pora przyjdzie!
Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja.
Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika.
Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego!
Tak zapieczone będą miały aromatyczną chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo ziarenkami.