Składniki
Składniki
500 g mięsa mielonego wołowego
400 ml bulionu drobiowego
250 g makaronu tripoline *
500 g passaty pomidorowej
140 g koncentratu pomidorowego
1 duża marchewka
1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej **
2 łyżki startego grana padano
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
Dodatkowo
150 g grana padano
125 g mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii
Przepis
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron był ugotowany al'dente. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce. Zupę nalewamy do miseczek, wierzch posypujemy startym serem mozzarella i grana padano. Podajemy udekorowane bazylią.
Notatki
* można zastąpić makaronem lasagne
** można zastąpić chilli, pieprzem cayenne - oczywiście w innych proporcjach