gulasz po serbsku

Krzysztof
Obiad
10.09.2014 12:14
gulasz po serbsku

Przepis

1 kg szynki wieprzowej

0,5 kg białej kapusty

1 strąk papryki

puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie 4 średnie, ewentualnie 1 łyżka koncentratu)

2 średnie cebule

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

3 ząbki czosnku

150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki zmielonego kminku

1 łyżeczka czarnego pieprzu (można dać mniej)

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 liść laurowy

vegeta i sól do smaku

Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę.

Kapustę szatkujemy średnio grubo.

Cebulę siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy mięso z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem, następnie podlewamy wodą, wrzucamy poszatkowaną kapustę, przyprawy (oprócz majeranku) i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pietruszkę oraz marchewkę, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem, uzupełniamy wodę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, wino (opcjonalnie), dusimy dalej około 20 minut, do miękkości mięska. Część warzyw ma się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, koncentrat (jeśli nie użyliśmy pomidorów), zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.

Smacznego :)