Przepis
1 kg szynki wieprzowej
0,5 kg białej kapusty
1 strąk papryki
puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie 4 średnie, ewentualnie 1 łyżka koncentratu)
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
3 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka czarnego pieprzu (można dać mniej)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 liść laurowy
vegeta i sól do smaku
Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę.
Kapustę szatkujemy średnio grubo.
Cebulę siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy mięso z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem, następnie podlewamy wodą, wrzucamy poszatkowaną kapustę, przyprawy (oprócz majeranku) i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pietruszkę oraz marchewkę, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem, uzupełniamy wodę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, wino (opcjonalnie), dusimy dalej około 20 minut, do miękkości mięska. Część warzyw ma się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, koncentrat (jeśli nie użyliśmy pomidorów), zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.
Smacznego :)